Translate

Wednesday, December 31, 2014

Καλή Χρονιά


Εύχομαι σε όλες και όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά , με ακόμα περισσότερες συνταγές στους επόμενους μήνες!! 

Sunday, December 7, 2014

Amerikan cheesecake

Αυθεντική αμερικάνικη συνταγή, μοναδική απόλαυση γλυκού χωρίς τύψεις γιατί περιέχει γιαούρτι και γενικά light υλικά, απολαύστε το απόγευμα συνδιάζοντας το με ένα φλυτζάνι αρωματικό τσάι, θα με θυμηθείτε!!



Μερίδες: 6-8
Θερμίδες: 250/μερίδα







Τι χρειαζόμαστε...
Για τη βάση
250 γρ. μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη
2 κ.σ. ζάχαρη ακατέργαστη
125 γρ. μαργαρίνη με λίγα λιπαρά λιωμένη
Για τη κρέμα τυριού
300 γρ. τυρί κρέμα Philadelphia με λίγα λιπαρά
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
1/2 (125 ml) φλυτζάνι κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
160 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 συσκευασία βανίλια σε σκόνη
ξύσμα & χυμό από ένα λεμόνι
3 αυγά

Πως γίνεται...

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο πολυμίξερ, αναμειγνύοντας τα με τη ζάχαρη, μόλις γίνουν σκόνη ρίχνουμε τη λιωμένη μαργαρίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα. Παίρνουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 22 cm και το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας πάτος και να καλυφτούν τα τοιχώματα από το τσέρκι. Επίσης τυλίγουμε όλο το τσέρκι εξωτερικά με αλουμινόχαρτο για να μη τρέξει η γέμιση. Τοποθετούμε το τσέρκι σε ένα ταψί και βουτυρώνουμε το χαρτί με ένα πινέλο. Παίρνουμε το μείγμα του μπισκότου και το στρώνουμε στο χαρτί έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια φόρμα μπισκότου, όπου μέσα θα αδειάσουμε την κρέμα τυριού. Βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο για μια ώρα περίπου έως ότου να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα υλικά (τυρί, γιαούρτι, ζάχαρη, βανίλια, ξύσμα & χυμό λεμονιού). Κτυπάμε το μείγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος  και μετά σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτυπημα έως ότου γίνει μια λεία κρέμα.
Βγάζουμε το τσέρκι από το ψυγείο και ρίχνουμε μέσα την κρέμα τυριού, στρώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού. Τοποθετούμε στη μεσαία θέση του φούρνου και το ψήνουμε αρχικά στους 200 βαθμούς, χαμηλώνοντας μετά την θερμοκρασία στους 150 συνεχίζουμε το ψήσιμοο για άλλα 30 λεπτά. Μόλις ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο φούρνο με τη πόρτα μισάνοιχτη.
Μόλις κρυώσει το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα μόλις κρυώσει. Σερβίρουμε με τσάι αρωματισμένο.
Για το τσάι 
Βράζουμε νερό με αποξηραμμένη φλούδα πορτοκαλιού, ξύλο κανέλα και κονιάκ, ρίχνουμε το τσάι να πάρει μια βράση, κατεβάζουμε και σερβίρουμε ζεστό, απολαμβάνοντας το cheesecake μας.


Traditional fish

Μια διαφορετική συνταγή ψαριού σας έχω σήμερα πολύ υγιεινή, όχι μόνο γιατί βασίζεται στο ψάρι, αλλά και γιατί συνδυάζεται με λαχανικά και μυρωδικά που περιέχουν όλες εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Το είδος ψαριού που χρησιμοποιούμε είναι το "μυλοκόπι", εξαιρετικό όταν μαγειρεύεται στο φούρνο.

Υλικά που χρησιμοπούμε...

ένα μυλοκόπι περίπου 2 κιλά (καθαρισμένο)
1,5 κιλά baby πατατούλες
2 καρότα μέτρια
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
3 κ.σ. μουστάρδα
3 λεμόνια (χυμό & ξύσμα)
1 ζωμό ψυγείου μυρωδικών κνορ (δάφνη, θυμάρι, μαϊντανός)
1 ποτηράκι κρασιού ζεστό νερό
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3-4 κλωναράκια λεμονοθύμαρο (προαιρετικά)
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα σε ψιλές φετούλες
αλάτι
πιπέρι μαύρο
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
ελάχιστο μπούκοβο

Μερίδες: 4
Θερμίδες: 580/ μερίδα








Πως γίνεται...

Όταν αγοράσουμε το ψάρι ζητάμε από το ψαρά να μας το καθαρίσει καλά από εντόστια & λέπια, γιατί είναι ένα δύσκολο ψάρι στο καθάρισμα καθώς τα βράγχια και τα λέπια του είναι πολύ σκληρά. Θα σας γλιτώσει από το κόπο και επιπλέον δε θα λερώσετε την κουζίνα σας, ούτε θα κινδυνεύτε να τραυματιστείτε από κάποιο κόκκαλο.
Παίρνουμε ένα ταψί που να το χωράει (εγώ το έκοψα στη μέση), το λαδώνουμε καλά μέσα - έξω, του ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ανακατεύουμε τα υπόλοιπα πιπέρια και ρίχνουμε λίγο στο ψάρι.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό & το λεμονοθύμαρο (βέβαια αν έχετε σε γλάστρα), κόβουμε το καρότα σε κύβους, στίβουμε τα λεμόνια και κράταμε το ξύσμα (πρέπει να είναι αρκετό). Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μαϊντανό, το λεμονοθύμαρο & το ξύσμα, παίρνουμε λίγο από αυτό και το βάζουμε στην κοιλιά του ψαριού, κρατάμε στην άκρη το υπόλοιπο γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Διαλύουμε τη μουστάρδα στο χυμό λεμονιού. Αν χρησιμοποιήσουμε σκόνη σκόρδου (την οποία και προτιμώ γιατί δεν κάνει βαρύ το φαγητό) τη ρίχνουμε πάνω από το ψάρι και τις πατάτες, διαφορετικά κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φετούλες. Διαλύουμε το ζωμό μυρωδικών ψυγείου σε ένα ποτηράκι κρασιού ζεστό νερό. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες.
Καθαρίζουμε τις baby πατάτες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, αφήνοντας τις να βράσουν μόνο για 5 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη & το υπόλοιπο μείγμα των πιπεριών, τις ανακατεύουμε καλά και τις βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε πάνω στις πατάτες το μαϊντανό - ξύσμα - λεμονοθύμαρο, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο σε σκόνη ή τις φέτες σκόρδου, ανακατεύοντας καλά να πάνε παντού όλα τα υλικά. Περιχύνουμε με το ζωμό, το μείγμα μουστάρδας-λεμονιού και τέλος το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία θέση, 150 - 170 βαθμούς αέρα για 40 - 45 λεπτά. Όταν ροδίζουν οι πατάτες είναι έτοιμο, προσέχουμε βέβαια να μην μείνει το φαγητό μας χωρίς νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο.

Tip: καλό είναι να προσέξουμε να μη βάλουμε πού νερό από την αρχή γιατί το ψάρι βγάζει υγρά, αν χρειαστεί προσθέτουμε στη διάρκεια του ψησίματος.

 Καλή όρεξη!!