Translate

Tuesday, April 29, 2014

Goose in wine sauce

Φίλες & φίλοι,
Να 'μαι και πάλι εδώ , ύστερα από ένα σχετικά μεγάλο διάστημα απουσίας μου, για προσωπικούς λόγους. Δε σας ξεχνώ όμως και πάντα ψάχνω και πειραματίζομαι με νέες συνταγές για να σας τις παρουσιάσω. 'Ετσι λοιπόν και τώρα σας έχω μια καταπληκτική συνταγή, όχι τρομερά δύσκολη, λίγο απαιτητική αλλά η γεύση της αποζημιώνει πραγματικά τον κόπο!

Χήνα  μαγειρεμένη στο κρασί (για 6-8 άτομα)










Τι θα χρειαστούμε.
1 χήνα
1 λίτρο λευκό κρασί
300 ml ξύδι από κρασί
500 ml ζωμό κότας
3-4 κόκκους μπαχάρι χοντροκομμένο στο γουδί
1/4 κ.γ. θρούμπι
1/4 κ.γ. ματζουράνα
2 φύλλα δάφνης
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
300 γρ μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
1 λεμόνι ξεφλουδισμένο & κομμένο σε κύβους
2-3 ατζούγιες λιωμένες
30  γρ. βούτυρο λιωμένο
αλάτι - πιπέρι

Πως γίνεται...
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τη χήνα, αφαιρούμε τα εντόστια. Τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τη σιγοψήνουμε στο φούρνο, στον αέρα (για να μη ξεραθεί) στους 190 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Στη συνέχεια, σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ή καλύτερα  στη χύτρα σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο (περίπου 2 κ.σ.) τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόλις μισοψηθεί η χήνα, τη βγάζουμε από το φούρνο και τη βάζουμε στη χύτρα, την αφήνουμε να σωταριστεί με τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το κρασί και το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστούν. Ρίχνουμε το ζωμό καθώς και όλα τα μυρωδικά (θρούμπι, ματζουράνα, δάφνη) & μπαχαρικά (μπαχάρι, πιπέρι), αλατίζουμε ανάλογα με το γούστο μας. Κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου (ανάλογα με τη χύτρα μας), καλό είναι να την ανοίξουμε στο ενδιάμεσο χρόνο για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Μόλις είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την τοποθετούμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε τη σάλτσα σε μικρό κατσαρολακι και αφήνουμε να βράσει αρκετά και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά της, ρίχνουμε τα μανιτάρια, το λεμόνι και τις ατζούγιες τις οποίες έχουμε λιώσει, αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει. Ρίχνουμε το βούτυρο πάνω από τη χήνα και σερβίρουμε με τη σάλτσα, γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού.

Καλή όρεξη!