Translate

Thursday, January 16, 2014

Zuppa di pesce

Zuppa di pesce ή πιο απλά Ψαρόσουπα, είναι ένα πραγματικά υπέροχο πιάτο, ειδικά αν είναι παρασκευασμένη με ολόφρεσκα μικρά ψάρια όλων των ειδών. Η γεύση της είναι θεϊκή, αν προσθέσουμε δε και φρέσκα λαχανικά τότε έχουμε ένα όχι μόνο γευστικότατο πιάτο αλλά και πολύ θρεπτικό. Χρειάζεται όμως αρκετός χρόνος αλλά και κόπος για την προετοιμασία του, αποζημειώνοντας μας βέβαια με τη γεύση του. Παρόλα αυτά θα σας δείξω κάποια μικρά μυστικά, έτσι ώστε να μειώσετε το χρόνο παρασκευής της ψαρόσουπας, χωρίς βέβαια να κάνετε έκπτωση στη γεύση!

Τι θα χρειαστούμε...

1 κιλό διάφορα μικρά φρέσκα ψάρια
   για σούπα (π.χ. σκορπίνα, μπακαλιαράκια, καπόνια, πεσκανδρίτσα κ.α.)
10 γαρίδες μέτριες
2 πατάτες κομμένες σε τέταρτα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1 πράσινη πιπεριά σε χοντρά κομμάτια
1 πιπεριά Φλωρίνης σε χοντρά κομμάτια
1-2 κολοκυθάκια καθαρισμένα & κομμένα σε χοντρές ροδέλες
1 σελινόριζα κομμένη σε φέτες
1 ματσάκι σέλινο
2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ρύζι γλασέ
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επίσης χρειαζόμαστε........και ένα τούλι αρκετά μεγάλο...

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1,5 λίτρο νερό και ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Όσο βράζουν τα λαχανικά, παίρνουμε το τούλι και το στρώνουμε στο πάγκο εργασίας, βάζουμε τα ψάρια (τα οποία έχουμε καθαρίσει από τα βράγχια και τις κοιλιές & έχουμε βγάλει τα λέπια) καθώς και τις γαρίδες, παίρνουμε τις άκρες από το τούλι και τις δένουμε με σπάγκο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σάκο με τα ψάρια μέσα. Βυθίζουμε στη συνέχεια το σάκο με τα ψάρια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο καθώς και λίγο αλάτι, αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Επειδή τα λαχανικά έχουν ήδη μισοβράσει, τα ψάρια λόγω που είναι μικρά χρειάζονται περίπου 1/4 της ώρας και είναι έτοιμα.
Βγάζουμε το σάκο με τα ψάρια από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
 Βλέπουμε ότι καθώς ανοίγουμε το σάκο, τα ψάρια δεν έχουν λιώσει καθόλου. Επίσης μέσα στο ζωμό δεν υπάρχει ίχνος από κόκαλα ή λέπια και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μας γλιτώνει από το σούρωμα της σούπας.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να μετρήσουμε το ρύζι ανάλογα με πόσα πιάτα ζωμού μας έχει βγάλει η σούπα μας, υπολογίζουμε 1 κουταλιάς της σούπας ρύζι για κάθε πιάτο. Ρίχνουμε το ρύζι στη σούπα  και αφήνουμε να βράσει περίπου 5-7 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσωπικά αφήνω τα λαχανικά μέσα στη σούπα, γιατί η γεύση της είναι πιο πλούσια.
Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε, ειδικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι καταπληκτική!! 



   

Sunday, January 5, 2014

Πίτα της Βουργουνδίας


Μετά από τις καταχρήσεις των γιορτών είναι καιρός να επιστρέψουμε σε κανονικούς καθημερινούς ρυθμούς, όχι μόνο στην εργασία μας, αλλά και στη διατροφή μας. Γι αυτό κι εγώ αποφάσισα να σας παρουσιάσω μια πίτα η οποία είναι πολύ ελαφριά και δεν περιέχει καθόλου αβγά, παρόλα αυτά είναι εξίσου νόστιμη και αφράτη. Είναι πολύ υγιεινή, κατάλληλη για διαβητικούς και γενικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.  

Τι χρειαζόμαστε

1 κιλό πράσα
1 κιλό φέτα με χαμηλά λιπαρά
1 φλυτζάνι  γάλα 2%
1 πακέτο φύλλο κρούστας χοντρό
1/4 φλυτζάνι μαϊντανό
1/4 φλυτζάνι δυόσμο
1/2 φλυτζάνι σιμιγδάλι λεπτό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Πως το κάνουμε

Αρχικά καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες, στη συνέχεια βράζουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα να ζεματιστούν για 2 λεπτά. Κατόπιν σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και τα πράσα, αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να πήξει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα και ρίχνουμε την φέτα, την οποία έχουμε λιώσει με ένα πιρούνι, το μαϊντανό, το δυόσμο τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τέλος το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε καλά το μείγμα και ρίχνουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, αν η φέτα είναι αλμυρή δε χρειάζεται να ρίξουμε καθόλου αλάτι. Επίσης αν το μείγμα είναι πολύ σφικτό, αραιώνουμε με λίγο γάλα, αν αντίθετα είναι αραιό προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σιμιγδάλι. Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα μισά φύλλα, τα οποία έχουμε λαδώσει καλά, απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά να καλύψει όλο το ταψί. Στη συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω (τα οποία έχουμε επίσης λαδώσει πολύ καλά). Προσωπικά, τα πάνω φύλλα τα στρώνω ένα-ένα, ελαφρώς σουρωμένα, έτσι ώστε η πίτα να είναι αφράτη και το φύλλο τραγανό, μόνο το τελευταίο φύλλο στρώνεται τελείως ίσια, σα σεντόνι, για να μπορούμε να το αλείψουμε με το ελαιόλαδο και να έχει ωραία όψη μόλις βγάλουμε την πίτα από το φούρνο. Διπλώνουμε καλά τις άκρες των φύλλων για να μη βγει έξω η γέμιση και αλείφουμε αρχικά με ελαιόλαδο και μετά με γάλα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, στο ενδιάμεσο τη παρακολουθούμε  και αν δούμε να παίρνει γρήγορα χρώμα, τότε χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς.